Fasadeskifer montering – Lys/mørk Oppdal

I dette innlegget finner du alt du trenger å vite om montering av Lys/mørk Oppdal fasadeskifer på et synlig festesystem. På Oppdal finner vi noen av våre største skiferbrudd. Her har det vært utvunnet skifer for salg og eksport siden Dovrebanen ble åpnet for mer enn 100 år siden. Skiferen utvinnes av to store produsenter – Minera Skifer og Oppdal Sten. Hos Minera Skifer utvinnes en lys skifer (som på bildet over) mens Oppdal Sten har en mørkere sortering med noe glimmer i overflaten.

Skiferen fra Oppdal har en unik egenskap: Den kan risses og knekkes omtrent som glass. I knekkpunktet blir det en tilnærmet vinkelrett naturlig flate. Det gjør Oppdal skiferen ettertraktet i trapper og avdekning der kantene blir synlige. På fasadeskifer er også dette en egenskap som gir den et arkitektonisk unikt uttrykk.

Skiferen leveres i fallende lengder fra 40 til 110 cm, fast bredde på 32,5 cm (lys Oppdal) eller 30,0 cm (mørk Oppdal). På en pall vil lengdene variere. Dette gir et helt unikt «norsk» uttrykk på fasaden. Varierende lengder er typisk norsk. Det gir den beste utnyttelsen av skiferen og har blitt en del av vår historiske byggeskikks uttrykk.

Rektangulær 50×25 cm mørk spansk skifer. Et enhetlig mønster.
Rektangulær norsk skifer i ulike lengder.

Montering av fasadeskifer

Fasadeskifer har et horisontalt overlapp på ca 40 mm. Monteringen gjøres nedenfra og oppover. På nederste lekt legges det på en foring tilsvarende skifertykkelsen. Standard 11 mm sløyfe passer.

I tillegg til å gi understøtte for den nederste skiferen, blokkerer foringen for mus. Husk å montere musestopper/musebånd bak lekta.

Krokene tres ned i den fremre perforeringen (se bilde over). Hullene her kommer med 50 mm avstand. Krokens utforming gjør at den er låst i lekta når den er i posisjon. Den må bøyes rundt for å komme løs. Dette sikrer at skiferen ikke kommer ut av posisjon.

En kan begynne monteringen hvor som helst på lekta, men det er vanlig å begynne mot en foring på hjørne eller i forbindelse med dør/vindu. Skissen under viser hovedprinsippene.
– variasjon i lengdene
– forband (overlapp) på de vertikale skjøtene. Forbandet bør være >10 cm
– to kroker i underkant (hovedregel) og minst en i overkant

Skiferen har ulike overflater som skaper et spennende spill i fasaden. Et spill som endrer seg med lyset. En kan under monteringen velge blant heller som gir variasjonen. Normalt krever ikke dette mye fokus på den lyse eller mørke Oppdal skiferen.

Skiferen kommer i fallende lengder på pallen. For det meste vil en kunne bruke hele lengder. Det gir fin variasjon med de ulike lengdene. Heller inn mot kant velges for minst mulig svinn.

Skiferen har et tykkelse på ca 10 mm. Med naturoverflate med ujevnheter, kan tykkelsen der krokene festes variere ned mot 5-7 mm. Hellene bør være «låst» i kroken. Når skiferen er tynnere enn 9 mm, kan det bli noe slark. Dette løses ved å bruke en hammer på kroken (mot et fast underlag). Slik kan en justere avstanden både i ned- og overkant av kroken. Dette grepet kan være viktig i spesielt vindutsatte områder. I vanlige værforhold er litt åpning i krokene mot skiferen ikke noe problem.

Tilpasning av skiferhellene

Når en kommer mot et hjørne, dør eller vindu, må skiferen tilpasses så den passer inn. Det er flere alternative måter å gjøre tilpasning av Oppdal skiferen:
– rissing og knekking
– kutting med vannsag
– bruk av vinkelkutter

Oppdal skiferen har en unik egenskap som gjør at den kan knekkes i tilnærmet 90 grader på flaten. Med rissenål markere en der hvor hella skal deles. Vanligvis vil en merke bakside og bruke meisel for å dele hella:

Når en skal dele hella i to større biter, kan en risse og legge noe under for så å legge hella i press:

Begge disse to teknikkene fungere godt med litt øvelse. Raskere, renere, mindre støy og finere resultat enn ved bruk av vannsag eller vinkelsliper.

Bildet over viser skifer som er kappet med vinkelsliper/vannsag og en som er knekt. De fleste foretrekker den nederste varianten der kantene står i stil med den naturlige overflaten.

Rissenål og settemeisel som du trenger for å knekke Oppdal skiferen, får du kjøpt hos Stoneart:
Rissenål >>
Settemeisel >>

Når du kommer mot møne, underkant av vindu etc., må du tilpasse skiferen i høyden. På toppen vil du ikke kunne bruke krokene, og da er det hensiktsmessig å sett i skruer. En lekt i bakkant med riktig tykkelse støtter hella, og du lager en slisse i toppen av hella som skruen sette i. Husk å sette av plass for luftgjennomstrømning. Skruene og hulrommet kan du skjule med et beslag som du får laget hos en blikkenslager.

Beslag til fasadeskifer er omtalt i en egen post. Se linker under.

Spørsmål om montering av fasadeskifer med krokoppheng? Ta kontakt med oss på 33 17 99 80 / post@stoneart.no

Relevante innlegg

Del:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Andre artikler

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Meld deg på vårt nyhetsbrev for tips og råd, nyheter innen skiferbransjen, samt eksklusive tilbud!

Produktnyheter først: Bli den første til å vite om nye produkter.
Eksklusive tilbud: Få tilgang til spesialtilbud og rabatter.
Inspirasjon og tips: Motta inspirerende ideer og praktiske tips.

Ved å melde deg på, godtar du vår Personvernerklæring og samtykker til å motta markedsføring fra Stoneart.