Skifer - til nye og gamle ildsteder

Elektrisitet har blitt kostbart og ildstedet får sin renesanse – også som varmekilde. Gamle ildsteder fornyes eller pusses og og mange velger å sette inn nye varmekilder for å møte den kalde årstiden. 

Et ildsted er underlagt et regelverk knyttet til avstand til brannvegg, avstand til brennbart og krav til produkter og utførelse. Det kan fort bli et omfattende prosjekt. I fire episoder av Eventyrlig Oppussing har Stoneart vist at prosjektet kan forenkles ved å få skifer og brannmursplater levert ferdig tilpasset ildsted / brannmur / pipe. Du kan selv velge blant vårt store utvalg av norske skiferprodukter. Som bruddskifer eller rektangulære heller.

Se på prosjektene under og ta kontakt med Stoneart om du tror vi kan bistå til å gjøre ditt prosjekt finere, enklere og/eller rimeligere.
Stoneart er spesialister på ferdig tilpasset skifer!

På noen timer ble peisen «ny» med rektangulære skiferheller limt ferdig på brannmursplater. Skiferen ble montert med åpne fuger.

Brannmuren kom ferdig i to deler med hyll til røykrør. Peisovnen ble montert straks platene var satt fast til pipen og bakveggen.

Her fikk den gamle teglstenspipa en ny «look» med skifer limt på 30 mm brannmursplater i moduler.

Brannmur og peisplate ble fornyet med skiferheller som ble limt rett på den eksisterende brannmur og gulvbord. 

"Et smykke av en peis!" - Åsenfjord

Peisen på hytta ved Åsenfjord, var bygde med steiner og skifer fra området. Halvor ville gjøre den til et smykke ved å stramme den opp med skifer.

Stoneart hadde fått målene og lagde ferdig i moduler ny omramming til peisen. Børstet skifer i mørk Oppdal ble limt på 5 cm brannmurs-plater. Konstruksjonen er selvbærende – festet mot vegg og tak. I rommet mellom peiskappa og brannmursplatene, ble det fylt med Rockwool. Skiferen ble montert med åpne fuger som gir en skyggevirkning og et stramt og moderne uttrykk. Modulene vil ha en maks vekt på ca 75 kg. 

Ferdig tilpasset skifer til peis, brannmur eller pipe, er en rask og vanligvis en kostnadseffektiv måte å få fornyet ildstedet. NB! Det er viktig å forholde seg til branntekniske regler når en skal gjøre endringer på ildsted. 

Se mer fra prosjektet ved Åsenfjord her >>

Priseksempel - veiledende inkl mva

Forblending av peis som på Åsenfjorden. Skifer limt på brannmursplate i moduler. Skifer til foringer og skiferlist mot gulv. Netto ca 5 kvm skifer og brannmursplater. Kr 49.250,-

Ferdig tilpasset brannmur - Rott

En brannmur for et ildsted beskytte mot brann og sikrer at brennbare materialer ikke kommer i kontakt med ildstedet. Skamotec brannmursplate behøver ikke en tykkelse på mer enn 5 cm for å tilfredsstille kravene. En brannmur er også en del av interiøret som skal passe til ildstedet og rommet. Til det gamle huset på Rott vill Halvor ha bruddskifer som gikk igjen på gulvet i gangen. 

Stoneart fikk målene på det nye ildstedet og lagde ferdig en brannmur i to deler med hull for røykrør. Dette gjorde gjennomføringen enkel og rask. Fint når en bare har seks dager på hele prosjektet! De ferdige platene limes til bakvegg med monteringslim og sikres med skruer inn i reisverket. 

Monteringen av brannmuren og fuging av skjøten tok en time. Peisovnene kom på plass et par timer senere!

Se mer fra prosjektet på Rott her >>

Priseksempel - veiledende inkl mva

Brannmur - som på Rått - kr 25 775,- pluss frakt. Inntil 250×125 cm. Med hull for røykrør og fugemasse til skjøt. 

Inntil 125×125 cm med hull for røykrør. Kr 15 611,- pluss frakt.

Få et overslag over prefabrikerte skiferheller til ditt prosjekt.

Alle prosjekter med skifer til ildsted vil være unikt. Før vi ser om det kan være aktuelt med ferdige elementer til ditt prosjekt, må du gi oss informasjon om:

  • Type prosjekt – omramming, forblanding eller brannmur.
  • Bilder / skisse med mål.
  • Hva du ønsker av uttrykk og skifertype.

Eksemplene du ser på denne siden har priser og kan gi deg noen ideer om hva som er mulig. Vi vil i prosessen fortelle deg hva som må gjøres på stedet og hva du trenger av verktøy og monteringsmateriell.

Med bakgrunn i dette vil vi gi deg et prisestimat. Ved aksept vil vi detaljere prosjektetet og fremgangsmåten ved montering. 

Alle eksemplene du ser her er montert innenfor noen timer med enkle verktøy. 

Skifer på teglstenspipe - Randøy

På Randøy ville Halvor legge skifer på teglstenspipa inne i hovedetasjen. Han ønsket et stramt uttrykk, og det ble valgt Lys Oppdal Skiferflis som ble montert på 30 mm Skamotec brannmursplate.

Når en skal kle enn en pipe, må en forholde seg til brannforskriftene. På Randøy ble platene hellimt (ingen åpne rom mellom den gamle pipa og brannmursplatene med skifer). Det gjør at sprekker som eventuelt skulle oppstå senere, vil komme fram på overflaten.

 Mer ferdig tilpasset skifer limt på 9 brannmursplater, gikk monteringen raskt og resultatet ble som halvor ønsket. En enkel å rimelig måte å få et «nytt» ildsted.

Priseksempel - veiledende inkl mva

Denne - som på Randøy - kr 28.000,- pluss frakt. Forblendingen er på ca 3.4 kvm.

Skifer på brannmur/pipe

Høsten 22 fikk vi være med på en Eventyrlig Hyttetur til Ytre Fure på Stadlandet. Stoneart hadde med mye skifer, og noe av det ble brukt ved den nye ovnen i stua

Lys Oppdal skiferflis i 15 mm tykkelse ble brukt på brannmuren (50 mm Skamotec) og under den nye peisovnen. På muren ble skiferen montert med åpen fuge på 3 mm. Leveransen til dette prosjektet var ferdig tilpasset skifer.

En enkel og elegant løsning som sto i stil med det nye interiøret og passet perfekt til kleberovnen.

Priseksempel - veiledende inkl mva

Denne - som på Stadlandet - kr 13.500,- pluss frakt. Veggen og hellene under ovnen utgjorde netto ca 4 kvm.