Bruddskifer – beskyttelse og vedlikehold

Bruddskifer holder seg fin i generasjoner ved normalt bruk med minimalt behov for beskyttelse og vedlikehold. Her ser vi på hvordan du kan få den rengjort etter montering, beskytte den og holde den vedlike.

Rensing / rengjøring av skifer

Rensing er noe en må gjøre etter legging av skifer og når det kommer flekker fra olje, matrester etc. Når skiferen legges i grus ute, er det sjelden behov for noe mer enn vanning og kosting for å få av skiferstøvet. Skulle det komme en oljeflekk på skiferen som er lagt ute, vil den som regel bli borte av seg selv i løpet av vinteren. Har du det travelt, finnes det løsninger!

Det finnes mange ulike rengjørings- og beskyttelsesprodukter i markedet. Stoneart har produkter fra Akemi. Andre produsenter har lignende produkter. Trykk på bildene nedenfor for å se produktene i vår nettbutikk.

Akemi sementflekkfjerner

Akemi steinrens

Akemi rustfjerner

Akemi anti-grønn

Sement og fugerester

Ved legging på støpte flater, der en bruker sement eller flislim og fugemasse, kan det bli liggende igjen et slør som du ikke får av med vann. Dette kan fjernes med syre. Skifer lar seg normalt ikke påvirke av syre, men det gjør fuger og planter. Det er heller ikke bra for deg, så vær varsom.

Du får spesialprodukter som er skånsom både mot skiferen, fugene og miljøet. Det er kraftige rengjøringsmiddel til fjerning av mørtel- og kalkrester, sementrester og andre vanskelige belegg. Akemi Sementflekkfjerner løser opp det meste. Litt mildere er Akemi Steinrens.

Grønske

Vegetasjonen kan gjøre at skiferen får grønske, sopp og andre organiske stoffer som setter farge på steinen. Med Akemi Antigrønn Power renser du steinen. Akemi Antigrønn Longlife holder organisk smuss unna. Denne påføres helst når steinen er “ny” i områder som er grønskeutsatt.

Rust

Akemi Rustfjerner og Rustfjerningspasta brukes til fjerning av rust som har trukket ned i steinen. Fungerer også til fjerning av overflaterust på syrefast naturstein (som skifer). Beskytter også mot nye rustangrep.

Rødvin

Vi kjenner ikke noe spesialmiddel for rødvin, men vet at Antigrønn Power fungerer utmerket på flere rødviner fra Italia og Spania. God sjans for at den fungere på andre rødvinsmerker også. Verdt å prøve!

Olje og fett

Søl av olje og fett kan gi noen skjemmende flekker. Utendørs på åpne områder er det god sjans for at de blir borte av seg selv etter en vinter og en solfylt vår. Men med Akemi Olje og Fettrjerningspasta, blir de borte på en drøy halvtime. Kan gi en liten fargenyanse som trolig vil blir borte over tid.

Impregnering av bruddskifer

Impregnering av stein er noe av det viktigste som kan gjøres for å bevare, eller sågar forsterke steinens naturlige utseende. Impregnering vil trenge ned i steinen og beskytter den mot oljesøl, organiske farger og annen skitt. Man vil  oppleve at vann i begynnelsen perler av steinen.

Akemi Anti-Flekk Nano er den beste impregnering vi kjenner til. Fungerer på de fleste typer skifer og stein. Virkningen inntrer allerede etter få minutter og utvikler full virkning etter 2-3 timer. Produktet fører i regel ikke til fargeendring av steinen (anbefales å gjøre en test). Impregneringen motvirker at steinflaten trekker til seg fuktighet.

Impregnering er noe vi anbefaler på skifer innendørs. Ute vil den raskt bli svekket av sollyset. Kan fungere bra på overbygde terrasser.

Bruddskiferen – beskyttelse og vedlikehold

Vask av skifer

Ofte holder det å vaske skiferen med vann. Vil en bruke såpe, er Akemi Steinsåpe å anbefale. Enget for daglig renhold av skifer. Den skader ikke, men forsterker effekten av impregneringen. Ved løpende behandling kommer steinens farge og struktur enda bedre til sin rett. 

Ute er det som regel nok å spyle med vann og koste. En kan også bruke høytrykkspyler – med varsomhet. Fugene på støpte flater kan skades, noe som kan resultere i frostprengning neste vinter. Høytrykkspyler kan også skade impregnering. Skiferen tar normalt ikke skade, men løse sjikt kan flasse av.

Har du noen spørsmål? Ta kontakt med oss her.

Del:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn

2 thoughts on “Bruddskifer – beskyttelse og vedlikehold

  1. Jeg har brukt produktet Wetlook på skiferstein, syns steinen ble altfor mørk på farge og glatt å gå på. Jeg angrer og vil gjerne ha det fjernet.
    Noen råd?

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Andre artikler