Ålesund
Alta firkantskifer 13x13'
Alta lappskifer 10x16'
Alta rektangulær takskifer
Previous slide
Next slide

Alta takskifer - et vedlikeholdsfritt tak

Med Altaskifer på taket har du et tilnærmet vedlikeholdsfritt tak i mange generasjoner. Med sin enestående kvalitet er det få bygningsmaterialer som er mer gjenbrukt enn Altaskifer. Forekomstene i Alta er en av de største registrerte forekomst av kvartsittskifer. Fra midten av attenhundretallet har bruddriften hatt stor betydning for lokalsamfunnet. Skiferen ble solgt til prosjekter i hele Norge, og etter hvert også eksportert ut av landet.

Etter bybrannen i Ålesund i 1904, lå det meste i ruiner. Det var storm med orkan i kastene der knyttnevestore gnister føk gjennom luften. Ilden spredte seg fra hus til hus der de buete taksteinene på mange av husene fungerte som gnistfangere. 850 hus brant ned. Bare 250 sto igjen. Da byen skulle bygges opp igjen skulle det brukes materialer så en tilsvarende katastrofe ikke skulle skje igjen. Det ble brukt mye Altaskifer til gjenoppbyggingen av byen som ble preget av datidens moderne arkitektur – arn nouveau eller jugendstil. Arkitektonisk er Ålesund unik i Norge, mens en finner likheter i byer som Glasgow, Nancy, Wien, Barcelona, Brussel og Riga.

I dag fremstår byen som en flott, ærverdig by med lang historie, og de vakre skifertakene gir byen særpreg. De fleste takene har ligget der siden den gang, men det bygges også mye nytt som passer inn i denne stilen. Ålesund ble kåret til Norges vakreste by av Norges befolkning i 2007. Det var produksjon og salg av takskifer, spesielt til Ålesund, som la grunnlaget for skifernæringen i Alta for flere generasjoner siden.

Skifertak er husets «femte fasade». Et tak det er lett å bli gla i. Som «lever» med lyset og årstidene. Som vitner om kvalitet.
Foto: Stoneart AS / Altaskifer AS

Firkantskifer

Alta takskifer firkant format

Firkantskifer er det mestselgende formatet til private hus og hytter. Et format som gir større heller enn de andre alternativene. Enkelt og raskt å montere.

Lappskifer

Alta takskifer dråpe/lapp format

Formatet mange forbinder med takskifer. Lappskifer ser vi på offentlige bygg som kirker, sykehus og høyskoler. I Ålesund og Haugesund der en finner mye skifertak, er dette det mest brukte formatet. 

Rektangulær takskifer

Alta takskifer rektangulær format

Rektangulær skifer monteres normalt med den rette kanten ned, alternativt kan de skråskjærte kantene vende ned. I Norge er ikke dette formatet så utbredt som firkant- og lappskifer, men vinner innpass i moderne arkitektur. Rektangulær takskifer er det klart mestselgende formatet i Europa og resten av verden.

Leggeanvisning firkan takskifer

Firkantskifer leveres i fem størrelser fra 34 til 63 cm med 13 til 3 heller pr kvadratmeter. Leggesystemet kalles enkeltdekning. Hver flate dekker et stor areal. Prismessig er firkantskifer det rimeliste alternativet, både i innkjøp og montering.

Leggeanvisning takskifer dråpe eller lapp

Lappskifer leveres i tre størrelse. Det ligger to lag med skifer i et system som kalles dobbeltdekning. Lappskifer kalles også dråpeskifer eller hanskebak. I standard formater er det fra 15 til 30 heller pr kvadratmeter. 

Leggeanvisning takskifer rektangulær

Rektangulær skifer er det minst brukte formatet hos oss, men det mest brukte globalt. Et format med økende etterspørsel også i vårt marked. Samme leggesystem som lappskifer. Leveres i to størrelser med 15 og 21 heller pr kvadratmeter. 

Vil du vite litt mer?
Her er en kort historie om hvordan Altaskiferen ble til gjennom mer enn 600 millioner år. En historie fra da jorden var ung og lenge før menneskene satte sitt preg på den. Om egenskapene den fikk som gjør at skifer er et viktig byggemateriale. Du vil forstå hvorfor vi som jobber med skifer lar oss fascinere og blir glad i produktet. Les den her >>

Noe du lurer på? Ta gjerne kontakt med oss!

Altaskifer har i flere hundre år blitt brukt som byggmateriale i store deler av Norge, og er ettertraktet også andre steder i verden. I dag eksporteres en tredjedel av skiferen.

Altaskifer er hardere og mer slitesterk enn alle andre skifer- og steinprodukter vi kjenner. Det gjør den ekstra godt rustet til å tåle høststormene, frost og store snømengder. Den har et vakkert spill og en naturlig overflate som vil være til glede i mange generasjoner.

Altaskiferen er en del av vårt land og kulturhistorie.

Etter bybrannen i Ålesund i 1904 ble det brukt mye altaskifer i gjenoppbyggingen av byen. I dag fremstår byen som en flott, ærverdig by med lang historie, og de vakre takene gir byen særpreg. De fleste takene har ligget der siden den gang, men det bygges også nytt som passer inn i denne stilen. I 2007 ble Ålesund kåret til Norges vakreste by av Norges befolkning.

Det var produksjon og salg av takskifer som la grunnlaget for skifernæringen i Alta for flere generasjoner siden. Under oppbyggingen etter bybrannen i Ålesund i 1904, ble Altaskifer lagt på alle tak. Det meste ligger fremdeles, mer enn 100 år senere!

Prosjekter med Alta takskifer

BROSJYRE SKIFERTAK - 28 sider INSPIRASJON

Brosjyre-Stoneart-Skifertak-2

Se takskifer på Instagram: Takskifer // Stoneart.no

Stoneart har egen instagram konto for takskifer. Nyttig om du har prosjektplaner eller ønsker inspirasjon og ideer.