Med Altaskifer på taket har du et tilnærmet vedlikeholdsfritt tak i mange generasjoner. Med sin enestående kvalitet er det få bygningsmaterialer som er mer gjenbrukt enn Altaskifer. Forekomstene i Alta er en av de største registrerte forekomst av kvartsittskifer. Fra midten av attenhundretallet har bruddriften hatt stor betydning for lokalsamfunnet. Skiferen ble solgt til prosjekter i hele Norge, og etter hvert også eksportert ut av landet.
Etter bybrannen i Ålesund i 1904, lå det meste i ruiner. Det var storm med orkan i kastene der knyttnevestore gnister føk gjennom luften. Ilden spredte seg fra hus til hus der de buete taksteinene på mange av husene fungerte som gnistfangere. 850 hus brant ned. Bare 250 sto igjen. Da byen skulle bygges opp igjen skulle det brukes materialer så en tilsvarende katastrofe ikke skulle skje igjen. Det ble brukt mye Altaskifer til gjenoppbyggingen av byen som ble preget av datidens moderne arkitektur – arn nouveau eller jugendstil. Arkitektonisk er Ålesund unik i Norge, mens en finner likheter i byer som Glasgow, Nancy, Wien, Barcelona, Brussel og Riga.
I dag fremstår byen som en flott, ærverdig by med lang historie, og de vakre skifertakene gir byen særpreg. De fleste takene har ligget der siden den gang, men det bygges også mye nytt som passer inn i denne stilen. Ålesund ble kåret til Norges vakreste by av Norges befolkning i 2007. Det var produksjon og salg av takskifer, spesielt til Ålesund, som la grunnlaget for skifernæringen i Alta for flere generasjoner siden.
Skifertak er husets «femte fasade». Et tak det er lett å bli gla i. Som «lever» med lyset og årstidene. Som vitner om kvalitet.
Foto: Stoneart AS / Altaskifer AS