Stoneart Glacier ved strandkanten
Rund uteplass med store bruddheller
Previous
Next

Skifer ved kysten

Minimalt med vedlikehold – er en av grunnene til å velge skifer på hytta. Skifer er uslitelig og holder seg like fint år etter år. Kost og hageslange en sjelden gang er som regel det du trenger. Skal du bygge om, kan du løfte opp hellene og bruke dem et annet sted. For mange er det viktig at skifer er rakst og enkelt å montere. Krever ikke mye forarbeid for en uteplass eller sti rundt hytta. 

Skifer er et miljøvennlig alternativ som ikke setter noe varig fotavtrykk. Skifer kan legges i på et lag av grus – bare rene naturprodukter. Mens mye annet har blitt dyrt, er skifer et rimelig alternativ også på kort sikt. Suveren på lang sikt. Tilnærmet evigvarende.

Det viktigste argumentet for mange er at du med skifer får et vakkert, tidløst naturprodukt. Helt unikt – det finnes ikke to like heller.

Se prosjekter; klikk på bilde

To prosjekter der uteplassen ble gjort ferdig av hytteeieren. Lys Oppdal bruddskifer på venstre og Stoneart Glacier på høyre.

Stoneart Glacier ved strandkanten

Ett nytt norsk skiferprodukt ble skapt vinteren 2020 i Lierne nord i Trøndelag. Gjennom århundrer var skifer blitt spaltet med hammer og meisel i glimmerlagene. Den dagen ble en ny sag tatt i bruk, med store sagblad som kunne skjære gjennom skiferblokka til store heller. Det som åpenbarte seg var en helle med et vakkert marmorert mønster. Heller med en hard, tett overflate som gjør den tilnærmet uslitelig og lite påvirket av søl og forurensing. 

Glacier leveres standard i to tykkelser, 15 og 30 mm. Overflaten er natur (saget) og børstet. Børstet gir en blankere overflate der sjiktene i skiferen trer tydeligere fram. Bredden er 50 cm og lengden er fra 60 til 200 cm. Store formater gir et massivt og eksklusivt preg.

En unik skifer - vakker og varig!

Når vi på tradisjonell måte kløver skiferblokka i heller, får vi overflater som kan ha variasjon i farge og struktur. Fra helt slett grå til bølget og glinsende. Likt, men med små forskjeller som gjør norsk skifer vakker og ettertraktet.

Når hammer og meisel er byttet ut med store sager, kommer sjiktene i skiferen fram i overflaten. De danner et “bilde” som er unikt for hver enkelt helle. Det meste av overflaten vil være kvartsitt, noe som gjør den enda hardere enn de vanlige skiferhellene. Hardheten gjør den ekstra motstandsdyktig mot slitasje, søl og forurensning. Noen vakre sommerdager fikk bort motorolje, vin og kaffe!

Glacier - vanntett!

Når skiferen sages (og ikke spaltes/kløyves), er det kvartsitt som utgjør det meste av overflaten. Den er hard. Et av de hardeste materialene vi finner. Denne hardheten gjør at fuktighet ikke trekker inn i steinen. Når det regner, legger vannet seg som en hinne på steinen og gir den et annet uttrykk enn når den er tørr.

Vannet fordamper raskt når sola titter fram. Fuktigheten ligger oppå skiferen og har ikke trukket seg inn. Det vil være den første plassen som er tørr etter et regnskyll.

Ønsker du et uforpliktende prisoverslagGlacier inkl. frakt?

Liskifer AS ligger i Lierne kommune nord i Trøndelag. Rette ved grensen mot Sverige ligger skiferen i tykke lage i en stor forekomst. I lagene ligger det en mørk og en lys forekomst. Den mørke har godt kløv og blir til skiferheller, uteflis, tråkkhellere og bruddskifer. Over det mørke laget ligger den lyse skiferen, som ikke har så godt kløv. 

For å utnytte den lyse skiferen bedre enn til veifyllinger og grus, ble det eksprementert med å sage opp skiferen istedenfor tradisjonell spalting i glimmerlagene. Eksperimentene var vellykket og nytt sageutstyr ble anskaffet. Den første blokka ble saget opp i begynnelsen av 2020. Et nytt produkt åpenbar seg! 

Samme egenskaper som skiferen vi kjenner, men sterkere, hardere og i store formater en ikke hadde fått ut med tradisjonell kløyving. Og en overflate med en vakker marmorlignende struktur. Stoneart GLACIER.

Skiferflis og belegningsheller:
Stoneart lagerfører Glacier skiferflis (15 mm tykkelse) og belegningsheller (30 mm tykkelse) på vårt lager i Larvik. 50 cm bredde og lenger fra 60 til 200 cm. Større formater kan leveres på bestilling.

Tilhørende produkter:
– Tråkkheller i 40×40 og 50×50 (30 mm tykkelse)
– Terrengtrinn – 17 cm høyde, bredde 40 cm og lengder opp til 200 cm 

Glacier - en kjent råvare i ny drakt!

Skiferen fra Liskifer har sin opprinnelse mer enn 600 milloner år tilbake i tid. Kloden var i støpeskjeen og kontinentene var ennå samlet. Store elver tok med seg elvesand til havs og gjennom millioner av år bygget det seg opp store lag med kvarts, feltspat og glimmer som ble til sandstein. 

Da landområdene millioner av senere begynte å bevege seg, havnet avsetningene under store fjellmassiv og ble utsatt for enormt trykk og høy varme. Sandsteinen ble til en av våre hardeste bergarter – kvartsittskifer. 

Kloden var i endring. Kontinentene glir fra hvrander og støter sammen igjen. Elvesanden, som er blitt til fjell, presses opp til overflaten. Gjennom årtusener med erosjon kommer skiferen opp i dagen. 

I Lierne Kommune i Nord Trøndelag ligger Liskifer. Skiferforekomsten er en del av en stor forekomst av kvartsittskifer. Over grensen i øst, mot Jämtland, brytes Offerdalskiferen, som har mange likheter med Liskifer.

I mange hunder år har skiferarbeideren kløvd skiferen med hammer og meisel der glimmerlagene ga et godt kløv. I 2020 ble meiselen byttet ut med store sager som gir en mye bedre utnyttelse av råvaren og et nytt skiferprodukt! Stoneart GLACIER!

Ny uteplass der sola står lengst

Da ny generasjon overtok hytta i Vestfold, ble det gjennomført en stor oppussing av hytta innvendig og utvendig. Den opprinnelige stilen ble beholdt, men mye har skjedd innen byggeskikk og materialer på 50 år!

Med mindre vedlikehold blir det mer tid til å nyte de gode dagene. På ønskelisten sto en uteplass som passet inn i den store hagen. Der hagemøblene kunne stå uten å måtte flytte dem for å klippe gresset og som ikke krevde mye vedlikehold. Der sola står lengst og en har den vakre utsikten. 

Det ble en flott gave til et rundt tall. Til glede for jubilanten og resten av familien.
Skiferen kom ferdig tilpasset – resten av jobben gjorde de selv.

Ønsker du å vite mer om ferdig tilpasset bruddskifer?

Få et uforpliktende prisoverslag inkl. fraktpris. Skiferen pakkes i solide skiferkasser for å unngå brekkasje. Kassene har plass til ca 20 kvm.

Vår utvalg av bruddskifer:

Lys Oppdal

Mørk Oppdal

Dovreskifer

Otta Pillarguri

Otta rust

På forespørsel kan vi levere ferdig til passet bruddskifer av

Altaskifer
Liskifer
Offerdal skifer

Lys Oppdal

Lys Oppdal er vår mest brukte skifer. Skiferen fra Oppdal gjenkjennes på natur, tilnærmet rett kant. Oppdalskifer har flere gråtoner og en varierende overflatestruktur. Skiferen er slitesterk, tidløs og vedlikeholdsfri og egner seg til både innendørs og utendørs bruk. Lys Oppdal produseres av Minera Skifer AS

Skiferen er meget lett å forme og kan lett risses og deretter knekkes/hugges, noe som gir en tilnærmet vinkelrett rustikk kant.
Den kan også enkelt formes til buer og hjørner.

PRODUKTBESKRIVELSE:
– FARGEVALG: Grå
– BRUKSOMRÅDE: Inne / Ute – støp/subbus
– TYKKELSE: 15, 20 og 25 mm – Justert
– Frostsikker og syrebestandig
– Klimabestandig
– Tåler høy belastning
– Lett å forme

Fra kr. 1975,- pr. m²

Mørk Oppdal

Mørk Oppdal er en vakker skifer i mørke gråtoner og variert overflatestruktur. Skiferen er slitesterk, tidløs og vedlikeholdsfri og egner seg til både innendørs og utendørs bruk. Mørk Oppdal kommer fra Oppdal Sten AS.

Skiferen er meget lett å forme og kan lett risses og deretter knekkes/hugges, noe som gir en tilnærmet vinkelrett rustikk kant.
Den kan også enkelt formes til buer og hjørner.

PRODUKTBESKRIVELSE:
– FARGEVALG: Mørk grå med innslag av glimmer
– BRUKSOMRÅDE: Inne / Ute – støp/subbus
– TYKKELSE: 15, 20 og 25 mm – Justert
– Frostsikker og syrebestandig
– Klimabestandig
– Tåler høy belastning
– Lett å forme

Fra kr. 2037,- pr. m²

Dovreskifer

1350 meter over havet i randsonen til Rondane Nasjonalpark, brytes Dovreskifer.

Beliggenheten tilsier særlig skånsom og miljøvennlig drift. Av hensyn til villreinens kalving og trekk, stoppes det drift i bruddet fra 1. desember til 15. juni. Skiferen er kvalitetsmessig i øverste divisjon blant kjente kvartsittskifere i så vel inn- som utland.

PRODUKTBESKRIVELSE:
– FARGEVALG: Grå
– BRUKSOMRÅDE: Inne / Ute – støp/subbus
– TYKKELSE: 15 og 22 mm – Justert
– Frostsikker og syrebestandig
– Klimabestandig
– Tåler høy belastning
– Meget lett å forme

Fra kr. 1975,- pr. m²

Otta Pillarguri

Dette er en frostsikker, svært medgjørlig skifer der fargen varierer fra sort til koksgrå. Innslaget av hornblendekrystaller og granat er med på å gi dette materialet det unike uttrykket som både forbløffer og imponerer. Otta Pillarguri kommer fra Minera Skifer AS.

PRODUKTBESKRIVELSE:
– FARGEVALG: Sort – kan leveres med 10% rust
– BRUKSOMRÅDE: Inne / ute i subbus
– TYKKELSE: 15, 20 og 25, samt 20-30 mm
– Frostsikker
– Lett å forme
– Vakker tredimensjonal overflate av glimmer, hornblende- og granatkrystaller
– Kan få en gyllen patina ved montering utendørs

Fra kr. 2225,- pr. m²

Otta Rust

Otta Pillarguri som har bli eksponert for luft og fuktighet og utviklet en rustlignende overflate. Et unikt produkt med begrenset tilgjengelighet.

PRODUKTBESKRIVELSE:
– FARGEVALG: Rustfarget
– BRUKSOMRÅDE: Inne
– TYKKELSE: 12 og 8-17 mm 
– Frostsikker

Fra kr. 2475,- pr. m²

Hvordan fungerer det?

1. Send oss tegning med mål av gulvet.
2. Bruddskiferen klippes og tilpasses av erfarne skiferarbeidere.
3. Den ferdig tilpassede skiferen nummereres, fotograferes og pakkes.
4. Kort tid etterpå blir den levert hjem til deg.
5. Du monterer kjapt og enkelt gulvet eller uteplassen på en dag.

Bruddskifer kan du ha ute og inne, på bakken i grus og på støpte flater. Norske råvarer tilpasset i tråd med vår håndverkstradisjon.

Søknadspliktig? Neppe!

Hva vi kan gjøre på egen eiendom er i dag sterkt regulert. Om det er i strandsonen, i byggefeltet eller hytta på fjellet. Det er mange regler som sette begrensninger på hva en kan gjøre.

Å legge skifer på uteområdet er et skånsomt inngrep. Skifer uteplass på grus er et naturprodukt som legges på et naturprodukt. Ingen tilsetninger – ikke noe varig inngrep. Kan endres, utvides eller gjenbrukes på et annet sted. Kan fuges med vanlig eller veksthemmende sand – eller du kan la gresset gro i fugene.

Du får en uteplass av skifer som krever minimalt vedlikehold. Et vakkert naturprodukt formet av erfarne skiferleggere etter dine mål. Som dekker dine behov og ønsker.

Skal du endre terrenget og støpe en plate, kan det være regler å forholde seg til. Direktoratet for byggkvalitet har en veiviser som hjelper deg med en vurdering av ditt prosjekt.