MED SKIFER BYGGER DU FOR FREMTIDEN!

Dato: 15.august 2022

Skifer er et naturprodukt med lange tradisjoner i norsk byggeskikk. På fasade vil skiferen ha minimal slitasje og tilnærmet uendelig levetid. Et byggemateriale uten tilsetninger, som krever minimalt med vedlikehold og er 100% gjenbrukbar.

Et 45 år gammelt hus har i løpet av de siste årene gått gjennom en større oppgradering. I etterkant fremstår det som et moderne hus med høy energiklasse og en vedlikeholdsfri fasade. På fasaden er det brukt skifer fra Oppdal som er festet på et skinnesystem med kroker. På mindre felt er det brukt en mørkere spansk skifer med skjult feste

Bygningskroppen ble foret ut med 20 cm reisverk, isolasjon, gips og vindsperre. På halvannen toms vertikale lekter ble det montert aluminiumsskinner. Skiferen ble festet til skinnene med et kroksystem som låser skiferen. Luft strømmer gjennom åpning mot bakke og tak og gjennom de horisontale avstanden mellom skiferen skapt av stålkrokene.

Skinne- og kroksystemet gjør at en kan bruke store skiferformater, mens den mørke skiferen som festes med skruer, har en maksimal størrelse på 50×25 cm. 

* Pris er pr kvadratmeter med skifer og festemateriell. Eksklusive frakt og mva. 
* Mange ulike skifertyper. Rimeligere og mer kostbare alternativer. Ta kontakt for prosjektpris.
– Cupa er en klipt skifer i 50×25 cm og skruer. Ca 8 mm tykkelse. Skiferen er ferdig med hull. Lekter følger ikke med.
– Lys Oppdal har knekte kanter på en langside og to kortsider. Høyde 32.5 cm og lengde fra 40 til 110 cm. Ca 10 mm tykkelse. Kroker og skinner.

Enkel montering / lett og tilpasse / lav vekt / luftet (ventilert) fasade

Skiferen monteres med ferdig tilpassede stålkroker på skinner av aluminium. Enkel og tilpasse mot hjørner og utforinger. Et montasjearbeid som utføres med enkle verktøy uten spesialkompetanse. Lekteavstand på 28,5 cm med 5 cm overlapp gir en vekt på ca 40 kg pr kvadratmeter.

Skinnene produseres av Hydro Aluminium.  De kommer i lengder av 300 cm. Kappes med metallblad til ønsket lengde. Utformingen gir lite svinn.

Krokene, som settes i ferdige hull aluminiumslekt har en dobbelfunksjon; de låser skiferen på nivået under i toppen og gir støtte i nedkant til neste høyde. Krokene har en form som gjør at de ikke løsner fra skinna.

Krokene produseres i Sverige av stål av høy kvalitet. De er tilpasset tykkelsen på ulike skifertyper. Ved skade bøyes krokene ned og hella tas ut. Ny tilpasses og skyves opp før krokene bøyes tilbake.

Skiferen kan enkelt tilpasses hjørner og beslag. I hjørnet kan skiferen skrås som på bildet, eller en kan bruke en bruke beslag i ett av flere formater.

Tilpasning av skifer gjøres med ulike verktøy avhengig av skifertypen. Oppdal skifer lar seg enkelt knekke og en får naturlige kanter. Den mørke skiferen «klippes» med et enkelt mekanisk verktøy. Alle skifertypene kan sages med vannsag eller kuttes med vinkelsliper.

Rimelig, enklere og raskere med skruefeste

Fasadeskifer som skrus på lekter av tre eller aluminium leveres i flere formater. I områder med lite vind kan en bruke skiferheller opp til 60×30 cm. I vindfulle områder anbefales mindre formater. Med skruefeste brukes fylitt- eller leirskifer. Den grå kvartsittskiferen anbefales ikke i dette systemet.

Skiferen er enkel å bearbeide og krever ingen spesialkompetanse. 

Med skifer bygger du for fremtiden

Skifer er et naturprodukt med lange tradisjoner i norsk byggeskikk. På fasade vil skiferen ha minimal slitasje og tilnærmet uendelig levetid. 

STONEART

Med skifer bygger du for fremtiden

Skifer er et naturprodukt med lange tradisjoner i norsk byggeskikk. På fasade vil skiferen ha minimal slitasje og tilnærmet uendelig levetid. 

STONEART

Med skifer bygger du for fremtiden

Skifer er et naturprodukt med lange tradisjoner i norsk byggeskikk. På fasade vil skiferen ha minimal slitasje og tilnærmet uendelig levetid.