Previous slide
Next slide

Stoneart Glacier skiferflis - Orrestranda Jæren

 
Orrestranda på Jæren er kåret til en av verdens beste strender med internasjonal miljømerking. Norges lengste sandstrand oppfyller de strenge kravene til sikkerhet og service, miljøledelse, vannkvalitet, informasjon og miljøopplæring. På den fem kilometer lange sandstranda er det tilrettelagt for besøkende, og absolutt å anbefale på din norgesturné.
 
I ly bak bak sanddynene mellom dynene av marehalm, ligger det noen få hytter. En av disse har Halvor, Ole og Torkel besøkt og foretatt en Eventyrlig Oppussing. Stoneart var med på hytteturen og vi hadde med oss Glacier skifer fra Trøndelag. En lys skifer som passet perfekt til hytta og den lyse sanden som dekker området.

Glacier skiferheller erstattet en sliten treplatting utenfor hytta og inngangsdøra. Glacier tråkkheller i 50×50 cm forbinder de to områdene. Hellene ble lagt på et grusdekke og skaper et vakkert samspill med den hvite sanden rundt. Vakkert, naturlig og miljøvennlig som det må være ved en av verdens beste strender!

Eventyrlig Oppussing Orre
Sesong 8 – episode 1
Premiere 29. september 2022
 TV3 kl 21.30

Se programmet på:
Viafree >>
Viaplay >>

Nytt produkt av norsk skifer!

Skiferen er et naturprodukt som er hentet ut av berget og bearbeidet med hammer og meisel. Et viktig byggemateriale for våre forfedre. Anvendelig og tilgjengelig fra lokale skiferbrudd over hele landet. Preger fortsatt våre historiske bygg og vårt kulturlandskap.

Saget skifer er et nytt produkt av samme materiale. Like sterkt og holdbart, men i større formater og et moderne og unikt uttrykk.

Et spennende innslag til en flott uteplass, som vist på denne episoden av eventyrlig oppussing på Orrestranda på Jæren.

En unik skifer - vakker og varig!

Når vi på tradisjonell måte kløver skiferblokka i heller, får vi overflater som kan ha variasjon i farge og struktur. Fra helt slett grå til bølget og glinsende. Likt, men med små forskjeller som gjør norsk skifer vakker og ettertraktet.

Når hammer og meisel er byttet ut med store sager, kommer sjiktene i skiferen fram i overflaten. De danner et “bilde” som er unikt for hver enkelt helle. Det meste av overflaten vil være kvartsitt, noe som gjør den enda hardere enn de vanlige skiferhellene. Hardheten gjør den ekstra motstandsdyktig mot slitasje, søl og forurensning. Noen vakre sommerdager fikk bort motorolje, vin og kaffe!

Glacier - vanntett!

Når skiferen sages (og ikke spaltes/kløyves), er det kvartsitt som utgjør det meste av overflaten. Den er hard. Et av de hardeste materialene vi finner. Denne hardheten gjør at fuktighet ikke trekker inn i steinen. Når det regner, legger vannet seg som en hinne på steinen og gir den et annet uttrykk enn når den er tørr.

Vannet fordamper raskt når sola titter fram. Fuktigheten ligger oppå skiferen og har ikke trukket seg inn. Det vil være den første plassen som er tørr etter et regnskyll.

Pris på skifer til ditt prosjekt?

Få et uforpliktende prisoverslag inkl. fraktpris.

Dette trenger vi for å kunne gi det et prisoverslag:
– Omtrentlig antall kvadratmeter
– Postnummer trenger vi for å kunne beregne frakt.
– Skal det ligge i sand/grus eller på støpt flate

 

Gammelt produkt i ny drakt

Skiferen fra Liskifer har sin opprinnelse mer enn 600 milloner år tilbake i tid. Kloden var i støpeskjeen og kontinentene var ennå samlet. Store elver tok med seg elvesand til havs og gjennom millioner av år bygget det seg opp store lag med kvarts, feltspat og glimmer som ble til sandstein. 

Da landområdene millioner av senere begynte å bevege seg, havnet avsetningene under store fjellmassiv og ble utsatt for enormt trykk og høy varme. Sandsteinen ble til en av våre hardeste bergarter – kvartsittskifer. 

Kloden var i endring. Kontinentene glir fra hvrander og støter sammen igjen. Elvesanden, som er blitt til fjell, presses opp til overflaten. Gjennom årtusener med erosjon kommer skiferen opp i dagen. 

I Lierne Kommune i Nord Trøndelag ligger Liskifer. Skiferforekomsten ligger like ved svenskegrensen og er en del av en stor forekomst av kvartsittskifer. Over grensen i øst, mot Jämtland, brytes Offerdalskiferen, som har mange likheter med Liskifer.

I mange hunder år har skiferarbeideren kløvd skiferen med hammer og meisel der glimmerlagene ga et godt kløv. I 2019 ble hammer og meisel byttet ut med store sager som gir en mye bedre utnyttelse av råvaren og et nytt skiferprodukt!

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Meld deg på vårt nyhetsbrev for tips og råd, nyheter innen skiferbransjen, samt eksklusive tilbud!

Produktnyheter først: Bli den første til å vite om nye produkter.
Eksklusive tilbud: Få tilgang til spesialtilbud og rabatter.
Inspirasjon og tips: Motta inspirerende ideer og praktiske tips.

Ved å melde deg på, godtar du vår Personvernerklæring og samtykker til å motta markedsføring fra Stoneart.