Altaheller - store bruddskifer
Foto: Altaskifer AS
Store og mellom store bruddheller
Dovreskifer AS
Lys Oppdal bruddheller
Foto: Minera Skifer AS
Otta bruddheller
Foto: Minera Skifer AS
Mellomstore bruddheller
Foto: Altaskifer
Previous slide
Next slide

Bruddskifer - et ekte naturprodukt!

Bruddskifer på gulv, terrasse og i hagen. Vakkert, varig og tilnærmert vedlikeholdsfritt. En norsk tradisjon. En råvare lett tilgjengelig mange steder rundt i vårt langstrakte land. For 50 år siden var det nær 300 skiferbrudd i drift. I dag stiller vi store krav til utseende og holdbarhet, og er det kun den beste skiferen som utvinnes.

Skifer finnes i mange varianter med forskjellige egenskaper. Et hardt og slitesterkt produkt, men samtidig lett å bearbeide. Etter gammel tradisjon skal den knekkes eller «klippes» med skifersaks, men mange bruker i dag vinkelsliper eller vannsag. Overflaten holder seg fin år etter år og er tilnærmet vedlikeholdsfri. Den ru overflaten gjør at skifer har god friksjon og egner seg i inngangsparti og ved svømmebasseng.

Bruddskifer i tykt format tåler store mekaniske påkjenninger. Bruddstyrken i enkelte skifertyper er langt bedre enn granitt, noe som gjør at en kan klare seg med halv tykkelse. Bruddskifer kan limes på støpte flater eller legges i komprimert sand/grus.

Lys Oppdal skiferflis overflate

LYS OPPDAL

MØRK OPPDAL

DOVRESKIFER

ALTASKIFER

LISKIFER

OFFERDAL

OTTA SORT

OTTA RUST

NB! Bildene over viser farge og overflate på en enkel helle fra de ulike bruddene. I et skifergulv vil en ha variasjon mellom hellene. Ottaskifer skiller seg ut og er en fyllittskifer som utendørs over tid vil få en rust/gyllen overflate. De andre er alle kvartsittskifer og vil for de fleste fremstå som like. Mørk og lys Oppdal skiller seg ut ved at de kan knekkes og få en tilnærmet rett kant. De andre skifertypene må klippes med skifersaks eller kappes med vinkelsliper eller vannsag.

FORMATER OG TYKKELSER

Bruddskifer leveres i flere tykkelses- og størrelsesformater for ulik anvendelse. Illustrasjonene og tabellen under er fra Minera Skifer AS og gjelder Lys Oppdal bruddskifer.

SMÅ
5-10 / 5-20 heller pr kvm

MELLOMSTORE
2-5 heller pr kvm
Maksimal lengde 130 cm

STORE
1-2 heller pr kvm
Maksimal lengde 130 cm

Tynne formater må legges i lim eller betong. Ved legging i løsmasser velges tykkelse ut fra bruk. 20-30 mm er vanligvis tilstrekkelig for gangareal. Kjørbart areal krevet tykkere formater. Småformat bruddskifer kan bli ustabilt i løsmasser, selv med store tykkelser. Tabellen under viser ulike tykkelser og underlaget som anbefales. Stoneart anbefaler store bruddheller til sand / grus for å sikre en stabil flate.

PRISER PÅ BRUDDSKIFER

Stoneart selger bruddskifer fra produsentene i Alta, Lierne, Oppdal, Dovre, Otta og Offerdal i Sverige. For å spare miljøet og kostnader, blir skiferen sendt direkte fra produsent til prosjekt/kunde. 

Stoneart selger bruddskifer i hele paller. Vi har ikke mulighet til å selge deler av en pall da det vil medføre store ekstra kostnader i pakking og frakt for kunden.

Du finner oppdaterte priser på bruddskifer i alle varianter i vår nettbutikk.

Veiledning fra Minera Skifer

Tenker du på å legge heller av skifer over et helt område i hagen? Bruddheller av skifer passer perfekt inn i et grønt miljø med gress og planter. Det er holdbart, vakkert og ikke minst – behagelig å gå på. Bruddheller passer både moderne og mer tradisjonelle hjem, og det er enklere enn du tror å legge de selv.

Lys Oppdal fra Minera Skifer er en enkel skifer å tilpasse. I tillegg til klipping, som vises på filmen, kan skiferen risses og knekkes. Dette gir en tilnærmet rett kant som er fint når skiferen skal ligge på oppbygget terrasse.

Veiledning fra Altaskifer

Har du lyst til å tråkke på vakker råskap fra Alta når du tusler rundt i hagen? I denne videoen viser vi deg hvordan du med egne hender bygger platting eller hellegang i skifer.

Det er litt forskjell på bearbeiding av skiferen fra Alta og den fra Oppdal.

Ferdig tilpasset – Om du vil ha litt hjelp!

Stoneart kan tilpasse skiferen for deg i vårt produksjonslokale på Otta. Du kan ta «sjarmøretappen» selv eller få noen til å hjelpe deg med montering.

1. Send oss tegning med mål av gulvet.
2. Bruddskiferen klippes og tilpasses av erfarne skiferarbeidere.
3. Den ferdig tilpassede skiferen nummereres, fotograferes og pakkes.
4. Kort tid etterpå blir den levert hjem til deg.
5. Du monterer kjapt og enkelt gulvet eller uteplassen på en dag.

Bruddskifer inne

Bruddskifer kan brukes i alle rom inne. Perfekt i inngangsparti. Uslitelig og blir ikke glatt. Leveres normalt i 15 eller 20 mm tykkelse. Impregnering gjør renholdet enkelt og at det holdes fritt for skjemmende flekker. 

Bruddskifer inne i gang

Bruddskifer ute

Kan legges på fast dekke (støp) eller løsmasser (grus). På løsmasser brukes store heller i 25 mm tykkelse. Kan fuges med sand eller veksthemmende fugesand. Blir raskt tørt etter nedbør da skifer trekker minimalt med fuktighet.

Bruddskifer på uteplass fra Eventyrlig Oppussing Andøya episode

Kjøresterk skifer ute

Skifer i tykkelse 4 cm med et godt underlag, kan du kjøre på. Leveres i 4-6 cm tykkelse eller justert 5 cm. Skiferen sages for å gi sterke kanter. Gir rettere linjer enn klipt skifer.

Kjøresterk skifer på Lørenskog kirkegård

UTENDØRS BRUDDHELLER, TRÅKKHELLER & MURSTEIN - 60 sider INSPIRASJON

Følg oss på Instagram: Bruddskifer // Stoneart.no

Stoneart har egen instagram konto for bruddskifer og skifer til uteområdet. Nyttig om du har prosjektplaner eller ønsker inspirasjon og ideer.