Stoneart Glacier
Et eksklusivt naturprodukt
Glacier - norsk skifer på en ny måte
Stoneart Glacier
Et eksklusivt naturprodukt
Stoneart Glacier
Norsk skifer på en ny måte
Glacier - norsk skifer
Ligner marmor - mer slitesterk enn granitt
Previous slide
Next slide

Glacier - skifer på en ny måte

Ett nytt norsk skiferprodukt ble skapt vinteren 2020 i Lierne nord i Trøndelag. Gjennom århundrer var skifer blitt spaltet med hammer og meisel i glimmerlagene. Den dagen ble en ny sag tatt i bruk, med store sagblad som kunne skjære gjennom skiferblokka til store heller. Det som åpenbarte seg var en helle med et vakkert marmorert mønster. Heller med en hard, tett overflate som gjør den tilnærmet uslitelig og lite påvirket av søl og forurensing. 

Glacier leveres standard i to tykkelser, 15 og 30 mm. Overflaten er natur (saget) og børstet. Børstet gir en blankere overflate der sjiktene i skiferen trer tydeligere fram. Bredden er 50 cm og lengden er fra 60 til 200 cm. Store formater gir et massivt og eksklusivt preg.

Glacier NATUR

Matt overflate med stor friksjon som gjør den sklisikker. Varierende mønster etter lagene i skiferen. Innslag av kvartsitt.

Glacier BØRSTET

En børstet overflate, men fortsatt med noe av den naturlige ruheten og et rustikt preg.

En unik skifer - vakker og varig!

Når vi på tradisjonell måte kløver skiferblokka i heller, får vi overflater som kan ha variasjon i farge og struktur. Fra helt slett grå til bølget og glinsende. Likt, men med små forskjeller som gjør norsk skifer vakker og ettertraktet.

Når hammer og meisel er byttet ut med store sager, kommer sjiktene i skiferen fram i overflaten. De danner et “bilde” som er unikt for hver enkelt helle. Det meste av overflaten vil være kvartsitt, noe som gjør den enda hardere enn de vanlige skiferhellene. Hardheten gjør den ekstra motstandsdyktig mot slitasje, søl og forurensning. Noen vakre sommerdager fikk bort motorolje, vin og kaffe!

Glacier - vanntett!

Når skiferen sages (og ikke spaltes/kløyves), er det kvartsitt som utgjør det meste av overflaten. Den er hard. Et av de hardeste materialene vi finner. Denne hardheten gjør at fuktighet ikke trekker inn i steinen. Når det regner, legger vannet seg som en hinne på steinen og gir den et annet uttrykk enn når den er tørr.

Vannet fordamper raskt når sola titter fram. Fuktigheten ligger oppå skiferen og har ikke trukket seg inn. Det vil være den første plassen som er tørr etter et regnskyll.

Produkter

Liskifer AS ligger i Lierne kommune nord i Trøndelag. Rette ved grensen mot Sverige ligger skiferen i tykke lage i en stor forekomst. I lagene ligger det en mørk og en lys forekomst. Den mørke har godt kløv og blir til skiferheller, uteflis, tråkkhellere og bruddskifer. Over det mørke laget ligger den lyse skiferen, som ikke har så godt kløv. 

For å utnytte den lyse skiferen bedre enn til veifyllinger og grus, ble det eksprementert med å sage opp skiferen istedenfor tradisjonell spalting i glimmerlagene. Eksperimentene var vellykket og nytt sageutstyr ble anskaffet. Den første blokka ble saget opp i begynnelsen av 2020. Et nytt produkt åpenbar seg! 

Samme egenskaper som skiferen vi kjenner, men sterkere, hardere og i store formater en ikke hadde fått ut med tradisjonell kløyving. Og en overflate med en vakker marmorlignende struktur. Stoneart GLACIER.

Skiferflis og belegningsheller:
Stoneart lagerfører Glacier skiferflis (15 mm tykkelse) og belegningsheller (30 mm tykkelse) på vårt lager i Larvik. 50 cm bredde og lenger fra 60 til 200 cm. Større formater kan leveres på bestilling.

Tilhørende produkter:
– Tråkkheller i 40×40 og 50×50 (30 mm tykkelse)
– Terrengtrinn – 17 cm høyde, bredde ca 40 cm og lengder opp til 200 cm 

Se veiledende priser på Glacier skiferflis på vår webshop >>

Ønsker du tilbud på ditt prosjekt – fyll ut skjema.

Glacier - en kjent råvare i ny drakt!

Skiferen fra Liskifer har sin opprinnelse mer enn 600 milloner år tilbake i tid. Kloden var i støpeskjeen og kontinentene var ennå samlet. Store elver tok med seg elvesand til havs og gjennom millioner av år bygget det seg opp store lag med kvarts, feltspat og glimmer som ble til sandstein. 

Da landområdene millioner av senere begynte å bevege seg, havnet avsetningene under store fjellmassiv og ble utsatt for enormt trykk og høy varme. Sandsteinen ble til en av våre hardeste bergarter – kvartsittskifer. 

Kloden var i endring. Kontinentene glir fra hvrander og støter sammen igjen. Elvesanden, som er blitt til fjell, presses opp til overflaten. Gjennom årtusener med erosjon kommer skiferen opp i dagen. 

I Lierne Kommune i Nord Trøndelag ligger Liskifer. Skiferforekomsten er en del av en stor forekomst av kvartsittskifer. Over grensen i øst, mot Jämtland, brytes Offerdalskiferen, som har mange likheter med Liskifer.

I mange hunder år har skiferarbeideren kløvd skiferen med hammer og meisel der glimmerlagene ga et godt kløv. I 2020 ble meiselen byttet ut med store sager som gir en mye bedre utnyttelse av råvaren og et nytt skiferprodukt! Stoneart GLACIER!

Nesten som marmor. Nei, finere enn marmor!
Fra Eventyrlig Oppussing i Stavern >>

Gustav Brustad-Nilsen

@plankekjoering

SKIFER I HJEMMET - 40 sider INSPIRASJON

SKIFER I HJEMMET 600-kopi

Følg oss på Instagram: Bruddskifer // Stoneart.no

Stoneart har egen instagram konto for bruddskifer og skifer til uteområdet. Nyttig om du har prosjektplaner eller ønsker inspirasjon og ideer.

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Meld deg på vårt nyhetsbrev for tips og råd, nyheter innen skiferbransjen, samt eksklusive tilbud!

Produktnyheter først: Bli den første til å vite om nye produkter.
Eksklusive tilbud: Få tilgang til spesialtilbud og rabatter.
Inspirasjon og tips: Motta inspirerende ideer og praktiske tips.

Ved å melde deg på, godtar du vår Personvernerklæring og samtykker til å motta markedsføring fra Stoneart.