Valdres Smartsystem Steinpanel

Originalen - tørrstablet mur

Ingenting slår en tørrmur laget av ypperste materialer og satt opp av en dyktig fagmann. Men nettop her ligger det noen utfordringer:

  • For å sette sammen en flott tørrmur, må en ha et stort utvalg av gode råmaterialer. Husk også at en tørrmur bygger mye i dybden, mens steinpanel kun bygger ca 5cm. Stonearts steinpanel veier ca 75kg pr m2 med lim, mens en tørrmur vil veie fra 300kg og opp til 1000kg pr m² avhengig av tykkelsen.
  • En må ha en håndverker som har erfaring og øye for stein. En fagmann med kunstneriske egenskaper!
  • En må ha god tid og et romslig budsjett. Et godt resultat krever tålmodighet, prøving og feiling – før en finner den rette kombinasjonen. En kan ikke regne med mange kvadratmeter om dagen. Du må også regne med å sitte igjen med en god del stein når prosjektet er ferdig. På mindre flater kan det være 50% svinn eller mer. På større arealer blir svinnet mindre. Et godt reslutat krever at du har et stort utvalg av stein til siste er på plass.
Ved å bruke Stoneart SmartSystem, får du et produkt satt sammen av fagfolk. Monteringen går raskt, og du får nesten ikke svinn. Et fullgodt alternativ til en overkommelig pris!

Utfordringen med elementer

Stein er et naturprodukt og skal se ut som nettopp det. Stein- og skiferelementene som Stonearts steinpanel er bygget opp av, er slik du finner dem i naturen. Du ser lite skjærte ender og kanter på panelet. Hvert enkelt element er et vakkert naturprodukt.

Med et blikk for detaljer, ser en forskjell på både råvarene og oppbygging av elementene fra de ulike leverandørene i markedet. For noen er volum og lav produksjonskost det viktigste. Stonearts produkter er dyrere å produsere – vi stiller større krav til kvalitet og utførelse på arbeidet. Det synes på sluttresultatet!

Når mange elementer settes sammen på en større flate, kan en imidlertid lett se de langsgående, horisontale linjene. For et trenet øye blir dette feil. Vi har derfor utviklet SmartSystem med det for øye å få et enda mer naturtro resultat. Det gjør vi ved å «trappe» for hvert andre element, og de horisontale stripene forsvinner.

Bildet over viser det tradisjonelle leggesystemet. Elementene legges forbant, men de horisontale stripene blir tydelige. Stoneart liker det ikke, vi vet at resultatet kan bli mye bedre med et annet leggesystem.

SmartSystem - det beste alternativet!

Stoneart SmartSystem er utviklet gjennom mange år, med erfaring fra leveranse av mer enn 60.000 m2 steinpanel i det norske markedet.

Et skiferpanel er et naturprodukt, håndverksmessig bearbeidet etter et fastsatt system. Stoneart jobber med utvikling av skiferpanel på alle disse frontene:

  • Råmaterialene sorteres ut fra et stort utvalg. Kun den kvaliteten som tilfredstiller våre krav, slipper gjennom. En kvalitet du lett kjenner våre skiferpanel igjen på, er naturlig bruddkant på endene og lite skårne steinstykker.
  • De som jobber med å sette sammen våre produkter, har lang erfaring og er de beste på sitt område. De har øye for stein, og ser raskt elementer som passer sammen.
  • Stoneart SmartSystem er smartere enn andre systemer på markedet. Ikke bare fordi vi bruker høykvalitets sement og armering i modulene, men også fordi du med kun tre ulike elementer kan løse alle forblendingsbehov. Dette forenkler logistikken, reduserer svinn og forenkler tilpasningen.
Stoneart SmartSystem er ikke bare smartere, det gir et flott resultat og er rimelig å montere!
Stoneart SmartSystem er ikke bare smartere, det gir et flott resultat og er rimelig å montere!

Mål

SmartSystem 54 element
SmartSystem 27/10 element
SmartSystem L-hjørne
SmartSystem L-hjørne MAXI

Hvordan bygge uten striper

I 2012 begynte vi å utvikle et nytt system. Det måtte bli bedre enn det som var. Våre krav var rask montering, enkel logistikk og med få varianter. Det var en lang prosess med prøving, beregning og tegning. Løsningen vi kom fram til synes vi var så genial at vil kalte det SmartSystem.

Steinpanel bygges i hovedsak av steinpanel elementer i 20 cm høyde og ca halv meter lengde. Det gir en vekt på 7,5 kg. Tungt, men ikke tyngre enn at en kan håndtere det greit. Fire elementer ble satt sammen.

Stoneart-Smartsystem-oppbygging_VA02197_b

Her fikk vi det vi var ute etter: Brudd på linjene og spredning på de vertikale skjøtene. Vi manglet et lite stykke i midten. Det ble til vårt “27/10 skjøtestykke”. 27/10 er lengden og høyden på elementet. Dette ble brukt både for å “fylle inn” i systemet og for tilpasning mot hjørner og ender.

Stoneart SmartSystem er enkelt å sette opp. Du begynner på et ytterhjørne eller en av sidene. Tegningen under viser oppsett på høyre og venstre side av hjørnet.

De åpne feltene i skjemaet fylles med et tilskjært 27/10 skjøtestykke. Det er viktig å følge skjemaet når du begynner å legge ut fra hjørnet. Du vil raskt komme inn i systemet og snart står veggen klar.

Eksempel på montering av SmartSystem steinpanel

Underveis i dette prosjektet filmet vi noen av detaljene i arbeidet. Dette kan gi deg noen tips før monteringsjobben.

Her ser du påføring av lim og feste mot vegg. Viktig å passe på at det er god kontaktflate. Bruker du et flislim med god klebeevne, kan du montere fra gulv til tak samme dag.

Steinpanel er naturprodukter – alle elementene er unike. Et trenet øye ser elementer som passer sammen og en god håndverker gjør nødvendige justeringer.

Elementer tilpasses med vinkelsliper eller vannsag. Er prosjektet innendørs, bør du vaske elementet før det limes.

Her ser du hvordan du kan gi ekstra sikring av elementene mot stenderverket. Stonearts steinpanel veier 75 kg pr kvadratmeter og krever et stabilt og solid underlag.

Se vår SmartSystem leggeanvisning (pdf)