Minera Skifer på Oppdal

Ved Dovrefjell Nasjonalpark, i Drivdalen mellom Kongsvoll Fjellstue og Oppdal, ligger skiferbruddet og produksjonsanlegget til Minera Skifer. I Drivdalen har det blitt tatt ut skifer tilbake til 1600-tallet. Skiferen ble «gjenoppdaget» under bygging av Dovrebanen og den kommersielle driften vokste da Dovrebanen åpnet 1921. Flere jernbanebygninger ble satt opp med skifer, og ble avsluttet med Oppdal Hotell i 1924. Liggende skifer med den karakteristiske kanten en får på skiferen fra Oppdal.

Egenskaper:

Geografi:

Alder:

750

MILLIONER ÅR GAMMEL

OPPDALSKIFER

Oppdalskiferen er en middelskornet gneisglimmerskifer av bergartstypen kvartsittskifer. Den er svært mye benyttet i alt fra private hager og hjem til større prosjekter grunnet sine kvaliteter og fordi den er så lett å bearbeide.

Oppdalsskifer har flere gråtoner og en varierende overflatestruktur. Skiferen er slitesterk, tidløs og vedlikeholdsfri og egner seg til både innendørs og utendørs bruk. Skiferen er meget lett å forme og kan lett risses og deretter knekkes/hugges og hvor en får en tilnærmet vinkelrett rustikk kant. Den egner seg derfor godt til produkter hvor kanten skal være synlig, som for eksempel trappetrinn og murstein. Den er også en flott stein til både utendørs belegning og fasade, og ikke minst til gulv og vegg. I børstede flisformat er Oppdalsskifer et naturmateriale som gir et helt unikt uttrykk med sitt særpregede, men likevel diskret, skandinaviske uttrykk.